• Οι τετράποδοι φίλοι μας

Συμβουλές - Σκυλιά

Παρατηρήσεις - Συμβουλές
Συμβουλές - Σκυλιά

ΤΕΧΝΗΤΗ ΑΝΑΠΝΟΗ 
Ο φυσιολογικός ρυθμός της αναπνοής του σκύλου είναι 16 αναπνοές το λεπτό. Στα κουτάβια είναι πιο γρήγορος και φτάνει στις 20 το λεπτό. Η τεχνητή αναπνοή στο σκύλο γίνεται από τη μύτη. Βάλτε τις παλάμες σας γύρω από τη μύτη του σκυλιού φτιάχνοντας έτσι ένα είδος χωνιού και φυσήξτε με δύναμη. Βοηθήστε την εκπνοή πιέζοντας απαλά τα πλευρά του σκυλιού προς τα μέσα. 
   ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΝΑΡΘΗΚΑ 
Σε περιπτώσεις που το σκυλί έχει σπάσει ή έχει ραγίσει κάποιο κόκαλο, ο νάρθηκας εμποδίζει το ζώο να κινήσει το χτυπημένο μέλος και το σπουδαιότερο, εμποδίζει το σπασμένο κόκαλο να τρυπήσει τις αρτηρίες, τους μυς και τα νεύρα που το περιβάλλουν. Για το νάρθηκα θα χρησιμοποιήσετε ένα σκληρό χαρτόνι ή ένα κομμάτι ξύλο. Σηκώστε πολύ απαλά το χτυπημένο μέλος και δέστε το γερά άλλα όχι πολύ σφικτά πάνω στο νάρθηκα με τη βοήθεια αποστειρωμένης γάζας και τσιρότου. Αν η πληγή είναι ανοιχτή ντύστε τη πρώτα με επιδέσμους και βάλτε το μέλος στο νάρθηκα στη συνέχεια. Το σκυλί θα πρέπει μετά να πάει στον κτηνίατρο για να το βάλει στο γύψο και να φροντίσει γενικά την πληγή. 
   ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΙΚΟ 
Τα πιο συχνά ατυχήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κάτοχοι σκυλιών είναι τα αυτοκινηστικά. Όπως και σε κάθε περίπτωση ανάγκης, το σκυλί πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στον κτηνίατρο, άλλα μέχρι εκείνη τη στιγμή μπορείτε να του προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες. 
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη μετακίνηση του χτυπημένου ζώου από το σημείο του ατυχήματος. Μην το σηκώσετε ποτέ απότομα. Μπορεί να έχει εσωτερική αιμορραγία. Μην το αφήσετε να σηκωθεί και να περπατήσει. Χρησιμοποιήστε μια κουβέρτα ή στην ανάγκη το παλτό σας, που θα το περάσετε πολύ απαλά κάτω από το σώμα του σκυλιού και μετά, μόνος ή με τη βοήθεια κάποιου άλλου , θα σηκώσετε το σκυλί κρατώντας τις άκρες της κουβέρτας. Το σώμα του σκυλιού θα στηρίζεται πάνω στο κοίλωμα του υφάσματος. 
Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να μεταφέρετε αμέσως το σκυλί στο γιατρό, πρέπει να το τοποθετήσετε σε κάποιο ήσυχο μέρος και να το κρατήσετε όσο πιο ζεστό μπορείτε σκεπάζοντας το με κουβέρτες ή χρησιμοποιώντας μια θερμοφόρα. Η θερμοφόρα πρέπει να τοποθετηθεί όσο πιο κοντά γίνεται στην καρδιά. 
Αν το σκυλί σας έχει πάθει ισχυρό σοκ και φοβάται ή πονάει πολύ, μπορεί πάνω στον πανικό του να σας δαγκώσει. Μέχρι να συνέλθει κάπως και να σας αναγνωρίσει δέστε ένα μαντήλι γύρω από το στόμα του. Αν είναι σε θέση να καταπιεί, δώστε του λίγες κουταλιές ζεστό νερό με γλυκόζη. Αν υπάρχει κάποιο σπασμένο κόκαλο, φτιάξτε ένα πρόχειρο νάρθηκα. 
   ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ 
Σε ελαφριές αιμορραγίες αρκεί να καθαρίσετε την πληγή με οξυζενέ και να βάλετε πάνω ένα αιμοστατικό παρασκεύασμα σε υγρό ή σε σκόνη. Αν όμως η πληγή αιμορραγεί πολύ - σημάδι ότι έχει ανοίξει κάποια αρτηρία ή φλέβα - χρησιμοποιήστε ένα λάστιχο ή στην ανάγκη ένα κομμάτι πανί, που θα το δέσετε σφιχτά σε κάποιο σημείο ανάμεσα στην πληγή και την καρδιά. Μετά από μισή περίπου ώρα, χαλαρώστε τον επίδεσμο για μερικά λεπτά και ξαναδέστε τον αν δεν έχει σταματήσει η αιμορραγία. Αν η πληγή βρίσκεται στο σώμα του σκυλιού και δεν μπορείτε να βάλετε τον αιμοστατικό επίδεσμο, πιέστε με τα δάκτυλα την αρτηρία, πάντα ανάμεσα στην πληγή και την καρδιά μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. 
   ΕΓΚΑΥΜΑ 
Μπορεί να προκληθεί από καυτό υγρό, από μεταλλικό αντικείμενο ή από ακάλυπτη φλόγα. Βάλτε στην πληγή μερκουροχρώμ και καλύψτε τη με αποστειρωμένες γάζες. Παρακολουθείστε τη θερμοκρασία του σκυλιού και στην παραμικρή άνοδό της, ειδοποιήστε τον κτηνίατρο. Αν το έγκαυμα είναι εκτεταμένο ή βαθύ, το σκυλί χρειάζεται τη βοήθεια του γιατρού. 
   ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ 
Αν το αντικείμενο που έχει καταπιεί το σκυλί, βρίσκεται ακόμα στο στόμα ή στο φάρυγγα του, μπορείτε ακόμα να το βγάλετε. Πάρτε ένα μακρύ τσιμπιδάκι, ή χρησιμοποιήστε το χέρι σας. Ακινητοποιήστε το σκυλί κρατώντας το από το δέρμα του λαιμού και προσπαθήστε να το τραβήξετε. Αν δεν τα καταφέρετε, και το σκυλί πνίγεται, δώστε του ένα κομματάκι ωμό κρέας. Στην περίπτωση που το τρώει, το αντικείμενο θα κατέβει μαζί. Αν όμως το σκυλί δεν μπορέσει ή δεν θελήσει να το φάει, προσπαθήστε χαϊδεύοντας του το λαιμό από πάνω προς τα κάτω, να αναγκάσετε το ζώο να καταπιεί. Ίσως να πονέσει, άλλα θα ανακουφιστεί. 
Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσετε το δεύτερο σκέλος του προβλήματος, την έξοδο του αντικειμένου διά της... γνωστής οδού. Αν το αντικείμενο δεν είναι αιχμηρό, αρκεί να δώσετε στο σκυλί κάποιο παρασκεύασμα που θα υποβοηθήσει την "έξοδο". Μια κουταλιά της σούπας παραφινέλαιο, τρεις φορές την ημέρα, θα βοηθήσει πολύ. 
Αν όμως το αντικείμενο είναι αιχμηρό, καρφίτσα, αγκράφα κλπ. δώστε στο σκυλί σας να φάει πουρέ πατάτας και βρασμένα πράσα τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα για να βοηθήσετε το αντικείμενο να περάσει μέσα από το στομάχι και τα έντερα του σκυλιού χωρίς να προξενήσει ζημιές. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβει ο κτηνίατρος.